Berömda designers

Designeryrket har länge hört till många människors drömyrken. Designers kan jobba inom ett stort antal områden och ett av de vanligaste är inom mode och kläder. En kläddesigner planerar nya klädkollektioner och koncept för modehusen eller till privata kunder. Yrket kräver stor kreativ talang och designern måste ha sinne för form och färg. För många är kläder och mode mer än bara plagg att ha på kroppen. Kläder är en del av våra liv och ett sätt att kommunicera och visa vilka vi är. För många är kläder en livsstil. Genom åren har det förekommit åtskilliga designers som har påverkat hur vi klär oss.

Designers visar upp sina kreationer på modevisningar

Designers som förändrade modevärlden

Fransyskan Gabrielle ”Coco” Chanel föddes i ett fattigt hem 1883. Hennes mor dog när Coco var 12 år och hon blev tvungen att bo på barnhem. Efter vistelsen på barnhemmet lyckades hon få jobb som modist i Paris. Chanel var en mycket skicklig hantverkare och fick snabbt ett gott renommé hos den franska societeten. Inom kort var hon känd som en av Frankrikes bästa designers. Hon grundade modehuset Chanel 1909 och revolutionerade kvinnomodet. Modehuset är idag känt för sina klassiska knäkorta klänningar, väskor och parfymer. När Coco Chanel avled 1970 var hon god för 19 miljarder dollar.

Den brittiska modeskaparen Vivienne Westwood föddes i byn Tintwistle 1941. Hon blev en av världens mest kända designers på 1970-talet när hon med sin uppseendeväckande design vände upp och ner på modevärlden. Punkrockbandet Sex Pistols började klä sig i hennes kreationer vilket gjorde henne älskad i punkrörelsen. Som designer hatar Westwood konventioner och älskar att provocera. Vivienne Westwood har tilldelats brittiska imperieorden, och kan nuförtiden titulera sig som Dame, men trots det är hon fortfarande en av modevärldens största anarkister.

Herrar med öga för design

Giorgio Armani är en italiensk modedesigner, mest känd för sina herrkollektioner och sin minimalistiska stil. Armani designade kläder för Richard Gere i filmen American Gigolo 1980, vilket gjorde honom berömd i USA. På 1980-talet blev hans kostymer en statussymbol för män på väg uppåt i karriären. Förutom kläder och parfym har Armani expanderat sin affärsverksamhet till andra områden, såsom inredning, restauranger och hotell. Det beräknas att Armani har en förmögenhet på ungefär 7,5 miljarder dollar vilket gör honom till en av världens rikaste designers.

Karl Lagerfeld är en tysk modeskapare, bosatt i Paris. Han brukar ofta räknas till en av 1900-talets mest inflytelserika designers. Sedan 1980-talet har Lagerfeld varit chefsdesigner på Chanel och tack vare honom har modehuset moderniserats. Lagerfeld är mannen som manade Chanel att börja tillverka kosmetik. Lagerfeld har en ganska udda personlighet och han har väckt en hel del kontroverser med sina uttalanden om kroppsideal. För några år sedan blev han rasande när H&M tillverkade hans kläder i, enligt honom, för stora storlekar. Han ansåg dessutom att sångerskan Adele var fet. Kontroverserna till trots är han en snillrik designer.

Berömda designers skapar trender

Vår livsstil och bakgrund påverkar ofta hur vi klär oss, men även stora kläddesigners kan skapa trender som får oss att klä oss på ett visst sätt. Vissa är mer modeintresserade än andra men de flesta brukar ändå ha en hyfsad koll på vad som är inne just nu. Med vår tids sociala medier kan modetrender skapas på bara några ögonblick. Det gör det lättare för kläddesigners att nå ut med sina kreationer men samtidigt kan det vara svårt att sticka ut ur mängden. Berömda designers har ett försprång eftersom de redan har många fans.