Hur lär man sig grafisk design

Funderar du på vad du ska utbilda dig till eller tänker du på att fördjupa dig inom något kreativt för att spetsa din kompetens? Ett särskilt område som alltid kommer vara eftertraktat på arbetsmarknaden är grafisk design. Som grafisk designer är du den som formger och ger liv åt idéer eller koncept. Det kan vara på en beställares specifika förfrågan eller så kan det innebära att du har total frihet att skapa vad du vill. Om man är riktigt duktig på grafisk design kan man välja en rad olika vägar, vilka vi ska se närmare på här.

Grafisk design kan ge utlopp för din kreativa sida

Grafisk design – jobba för dig själv

Många har en dröm om att ta sig från det vanliga kontorslivet där kollegor eller kanske en chef helt och hållet styr ens vardag. För att göra något annat krävs ofta att man har en specifik kompetens som man kan sälja till uppdragsgivare. Detta ska vara någonting som man är extra duktig på och som potentiella kunder kan tänka sig att betala bra med pengar för istället för att en anställd gör det. Grafisk design kan vara ett sådant exempel eftersom det är så specifikt.

För att hitta kunder och göra verklighet av sin dröm som egen företagare eller som frilansare kan man börja med sitt eget nätverk. Om man har tidigare kollegor, kunder eller arbetsgivare som man kommer bra överens med kan man försöka att sälja sin kompetens till dessa. Man kan börja på projektbasis och till exempel bevisa sina kunskaper inom grafisk design för att sedan sälja in mer projekt. Precis som med vilket bolag som helst så tar det tid att bygga upp en större kundbas, så ha tålamod.

Att lära sig från grunden

I princip ingen arbetsgivare eller kund kommer betala för något som inte är bevisat värt pengarna. Därför är det viktigt att du vet vad du gör och att du har de kompetenserna som är nödvändiga för att kunna addera värde. Oavsett om du är nybörjare inom grafisk design eller har någon slags erfarenhet, kan det vara en bra idé att studera grundkurser eller vidarekurser inom ämnet. På detta sätt lär du dig inte bara för egen skull, du kan också visa upp ett bevis på din kompetens.

När det kommer till utbildningar och kurser inom grafisk design finns det mycket att välja på. Många högskolor – såväl privata som kommunala – har fått upp ögonen för hur viktig den digitala delen av ett bolags affärer är, och har därför anpassat sitt utbud för att möta denna efterfrågan. En snabb sökning på nätet ger dig en uppsjö med olika utbildningar och kurser som är enkla att anmäla sig till. Vissa kostar pengar medan andra är gratis och en del kan man till och med få studiestöd för att läsa.

Vägen mot ett kreativt jobb

Att arbeta med grafisk design kan vara ett väldigt givande yrke oavsett om man gör det på ett bolag eller om man slår sig ut och går spåret som frilansare eller egenföretagare. Dock är det viktigt att man har en bra grund att stå på, som i de flesta fall kan vara en utbildning. Utan något sådant kan det bli svårt att verkligen bevisa sin kompetens för potentiella kunder. I längden gynnar det även dig eftersom det gör dig till en skickligare designer.