Stora designpriser

Det finns många olika designpriser som delas ut årligen. Bara begreppet design rymmer en rad olika betydelser. Det kan till exempel röra sig om design i form av grafisk kommunikation eller i form av textildesign. Inom grafisk kommunikation kan man vinna flera sorters priser inom en rad olika kategorier, så som boktryck och affischer. Vad gäller textilier ingår denna typ av design i det breda designgreppet som innefattar hantverk av olika slag, men också kläder och mode. Att vinna designpriser är en stor ära och det krävs något riktigt speciellt för att göra det.

Designpriser inom olika områden

Designpriser inom grafisk kommunikation

En sorts design handlar om grafisk kommunikation, det vill säga konsten att skapa exempelvis affischer, broschyrer eller bokomslag. Dessa skapas bland annat i datorprogram så som Adobe InDesign och Adobe Photoshop. Grafisk kommunikation kan också innefatta rörlig bild, och är då skapad i exempelvis Adobe Illustrator. Vilka arbetar då med detta område? Inom grafisk kommunikation pratar man vanligtvis om yrken som grafisk kommunikatör, art director eller digital formgivare. Ofta arbetar dessa också i team med exempelvis en kommunikatör, skribent eller copywriter. Det finns många olika designpriser inom grafisk kommunikation.

Ett av Sveriges största designpriser inom grafisk kommunikation heter Svenska Designpriset. Priset delas ut en gång per år och är uppdelat i 25 olika kategorier. Samtliga kategorier handlar dock på något sätt om grafisk kommunikation. Kategorierna är bland andra webb, print och bild. En produkt bedöms efter olika grunder, till exempel hur bra budskapet når fram, om skaparen har lyckats förmedla en känsla till sin målgrupp och hur denne har arbetat mer konkret med layout, typografi, färg och bildkvalitet etc.

Erkännanden och priser inom hantverk och textil

Många av oss tänker säkert på icke-digitala alster så som hantverk, textilier och mode när vi hör ordet design. Även inom dessa områden finns det många olika varianter av designpriser. Den danska designern Margrethe Odgaard tog hem världens största designpris 2016. Priset heter Söderbergs pris och har funnits sedan 1994, då det skapades utifrån Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser. Tidigare vinnare av priset är bland andra modeskaparen Ann-Sofie Back, designern Ilkka Suppanen och smyckeformgivaren Sigurd Bronger. Priset består av en miljon kronor.

Att vinna ett av världens största designpriser är inte helt enkelt. Vem är då denne Margrethe Odgaard som fick äran att ta hem årets stora designpris? Odgaard bor och verkar i Danmark, där hon också är född. Hon har studerat textil på Det Kongelige Danske Kunstakedemis designskola samt på Rhode Island School of Design i USA. Sedan dess har Odgaard bland annat samarbetat med Ikea, för vilka hon har designat ett antal textilier i form av sängkläder. Hon har även samarbetat med andra stora varumärken, exempelvis HAY.

Olika sorters prestigefulla designpriser

Många av dagens olika designpriser är mycket prestigefulla, även om man själv inte alltid har hört talas om dem. Trots att det finns många priser idag är det viktigt att komma ihåg att det finns betydligt många fler utövare inom designens alla områden. Många av de allra största priserna kan du inte själv anmäla dig till. Där utses vinnaren kort och gott av en jury. Andra priser, inte minst inom grafisk kommunikation och reklam, kan du eller ditt team själva anmäla er till.