Utbildningar inom design

Det finns mycket att välja på för den som vill börja studera och som letar utbildningar. Oavsett om man är intresserad av att plugga ekonomi, teknik eller design av något slag finns det många val att göra på vägen. Att försöka hitta rätt i djungeln av det breda utbud som finns inom designutbildningar kan vara svårt. För den som vill bli riktigt vass inom grafisk kommunikation är urvalet stort, men det finns en del saker att tänka på, som kan göra resan lite enklare i jakten bland alla utbildningar. Här får du några bra tips på vägen.

Utbildningar inom design är populära

Utbildningar för olika behörigheter

Du har säkert hört talas om Yrkeshögskoleutbildningar, eller YH-utbildningar. Dessa utbildningar är eftergymnasiala och de designas utifrån vilken efterfrågan man ser på arbetsmarknaden. På detta vis vet man att en examen härifrån kommer vara attraktiv för arbetsgivare. Längden på programmen kan variera mellan 1 till 4 år. Det finns en rad designinriktningar som fokuserar på kreativ formgivning, grafisk kommunikation och strategisk design för företag. Dessa program kan vara helt gratis eller kosta en summa. Många av dem är CSN-berättigade.

En annan typ av designprogram kan komma i form av en kompletterande utbildning, även kallat KU. En del av dessa är inriktade mot en viss nisch av design, även om de oftast är mer av det generella slaget. Det finns många KU-utbildningar som är riktade mot design och grafisk formgivning. Dessa utbildningar är dock inte nödvändigtvis anpassade för behovet på arbetsmarknaden. Detta gör att man måste vara medveten om vad man ger sig in på och vilka möjligheter som öppnar upp sig efter examen.

Att tänka på vid val av designutbildning

En av de vanligaste vägarna att gå när det kommer till designskolor och utbildningar inom detta område är folkhögskolan. Dessa olika lärosäten är inte bundna till några specifikt satta läroplaner, utan kan helt enkelt forma sina kurser som de vill och skapa egna utbud och profiler. Eleverna på dessa skolor får själva vara med och påverka mycket av kursinnehållet, tillsammans med företag i näringslivet. Här får man inte någon examen när man går ut. Istället får man ett omdöme och kontakter med intresserade företag.

När du söker till ett program för din designkurs eller utbildning, är det viktigt att du tänker på några saker så att allt går smidigt till. Först och främst ska du se var uppmärksam på exakt när anmälan stänger och kurserna startar. Dessa datum behöver inte vara bundna till höst eller vår, utan kan variera kraftigt. Sedan är det en god idé att se efter om den designlinje du har valt är CSN-berättigad. Om du kommer in på flera utbildningar rekommenderar vi att du ser efter vilka föreläsare som är mest intressanta.

Designutbildningar i mängder

Det har aldrig funnits en så bra tid som nu när det kommer till urvalet av utbildningar inom design och formgivning. Dels har tekniken gett oss oanade möjligheter att studera på olika sätt och från olika platser och dels är utbudet enormt tack vare möjligheten till privata högskolor. Leta runt och se efter vad som passar dig bäst, och se till att ansöka i god tid. Många skolor kan nämligen vilja träffa dig för personliga intervjuer eller tester långt innan kursstart.